Přímořská Malaga má v porovnání s jinými španělskými městy odlišnou atmosféru, předznamenanou především Středozemním mořem, které Španělé po generace opěvují v mnoha národních písních, hojnou komunitou cizinců, jež zde žije, a pravidelným přílivem turistů v letních měsících, kteří jsou rovnoměrně roztroušeni po celém Costa del Sol – Slunečném pobřeží. Jedním z důvodů, proč lidé do Malagy jezdí, jsou i skvělé andaluské chuťovky zvané tapas.
Malaga je významné starobylé město, dokonce jedno z nejstarších na světě, kde se snoubí mnoho kultur – křesťanská, arabská, románská a fénická. Přestože patří k oblíbeným turistickým cílům, není zde – například v porovnání s Madridem – tolik cítit pravý španělský duch. Samozřejmě i tady kvůli horkému počasí lidé drží siestu a ulice města ožívají po setmění. Centrum je doslova v obležení venkovních zahrádek, které kromě dobrého vína nabízejí klasiku – tapas neboli mini porce nejrůznějších pokrmů.
Ulice Malagy jsou plné kaváren a restaurací
Tapas jako „záchranná brzda“
Tapas je možné okusit po celém Španělsku a mezi jednotlivými oblastmi je cítit rivalita. Přestože patrioté z Madridu tvrdí, že „pravé tapas, které jsou ve skutečných lokálních barech ještě dnes k dostání zadarmo ke každé rundě piva, vína nebo sherry, pocházejí jedině a jen z Madridu“, v každém regionu vám nabídnou své zaručeně originální tapas.
V jednom se shodnou. Nikde tyto „jednohubky“ nepovažují za hlavní jídlo, vždy jen za vítané občerstvení ke skleničce. Jeho účelem je zpomalit působení alkoholického nápoje. V naprosté většině restaurací musíte za tapas zaplatit a existuje stále více podniků, kde nabízejí jen tapas a žádné hlavní jídlo.
Tapas jsou báječné jednohubky, které mají ve Španělsku dlouhou tradici
Unikátní chuť andaluských sousteček
V každém místě, od Malagy do Barcelony a zpět do Madridu, mají tapas své specifikum. V menu najdete prakticky jakýkoli druh pokrmu, který je možné konzumovat na chlebu, někdy i bez něj. Na tapas se dává jamon (vynikající šunka), vejce, tortilla, olivy, houby, karamelizovaná cibulka, mořské plody, nejrůznější variace sýrů od bílých ovčích až po hutné žluté nebo camembert, mořské plody, slanečky. Fantazii se meze nekladou.
V Andalusii jsou tapas něčím víc než jen snackem. Ke zdejším tapas specialitám patří ančovičky naložené v oleji a vinném octě, chorizo, ruský salát, smažené jehněčí nebo šunka, párečky, játra, grilované sardinky, krevety, brambory s česnekovou majonézou nebo právě již zmiňovaná tortilla.
Ančovičky patří mezi španělské tapas speciality
Sázka na jistotu, nebo dobrodružství?
Na tapas expedici po Malaze se můžete vydat buď organizovaně, kdy během dvou až čtyř hodin navštívíte několik turistických podniků, nebo individuálně. Pak se vám možná povede objevit i nějaký vyloženě lokální bar na předměstí. K hojně vyhledávaným tapas barům patří Cortijo de Pepe, kde je sice menu jen ve španělštině, ale nemůžete nikdy vybrat špatně. Místo je malé, a pokud sem jdete po 14 hodině, je lepší si udělat rezervaci.
Za návštěvu stojí i restaurant El Pimpi přímo v historickém centru, oblíbený jak turisty, tak místními. Zachovává si autentickou atmosféru podbarvenou španělskou hudbou a za teplých večerů si z terasy užijete výhled na osvětlenou pevnost Alcazaba.
Třetím tipem je bar La Tranca. Pokud se chcete posadit vevnitř, což jistě díky designu interiéru za pokus stojí, je rovněž lepší si místo zarezervovat. Tapas se konzumují tradičně vestoje kolem barelů k tomu určených nebo na baru. Také zde je velmi příjemná španělská atmosféra a podnik je mnoha místními považován za nejlepší tapas bar v Malaze.
Restaurace El Pimpi si zachovává svou autentickou atmosféru
Chcete si prohlédnout Malagu na vlastní oči a ochutnat tapas v některém z tradičních španělských barů? Pak se s námi vydejte poznávat Krásy Andalusie kde si můžete užít nejen skvělé koupání, ale také historické památky Malagy a dalších úžasných španělských měst.
Foto: shutterstock.com