Program
1. den: PŘÍLET NA MADEIRU A UBYTOVÁNÍ
Odlet z Prahy, přílet na letiště Funchal, transfer do hotelu a ubytování.
2. den: VINOBRANÍ A STARÉ MADEIRSKÉ TRADICE
Čím jiným začít váš zájezd zaměřený na víno a místní speciality, než zažít atmosféru vinobraní. V ranních hodinách se vydáte do vesničky Estreito de Câmara de Lobos, kde za přítomnosti dalších diváků proběhne sklizeň vína, následovaná slavnostním průvodem za účasti místních folklorních skupin.
Po průvodu budete mít možnost vyzkoušet si na vlastní kůži šlapání hroznů v klasickém vinařském lisu.
Doporučujeme dát si oběd u místních stánkařů a ochutnat třeba tzv. espetadu, marinované kousky hovězího masa napíchnutého na špíz, ochucené česnekem, bobkovým listem a hrubozrnnou solí a často doplněné přílohou milho frito, připomínající smaženou polentu.
Případně lze oběd vyřešit i jednodušší variantou například ochutnávkou tradičního madeirského chleba bolo do caco, který získává svou typickou chuť díky netradiční přípravě na horké čedičové desce. Podává se ještě teplý, rozkrojený a potřený česnekovým nebo bylinkovým máslem. Rozhodně nezapomeňte na sklenku madeirského vína, které na vás bude číhat doslova na každém rohu.
Poté se přesunete do idylického rybářského městečka Câmara de Lobos, kde svého času pobýval i Winston Churchill. Pro zájemce máme připravenou ochutnávku vyhlášeného koktejlu s názvem Nikita, skládající se z ananasového džusu, vanilkové nebo ananasové zmrzliny, piva a někdy i bílého vína.
3. den: HLAVNÍ MĚSTO FUNCHAL, BOTANICKÁ ZAHRADA A OCHUTNÁVKA VÍNA
V dopoledních hodinách poznáte centrum hlavního města, Funchalu. Prohlídku započnete v blízkosti kasina, navrženého architektem Oskarem Niemayerem (hlavní architekt města Brasília), prohlédnete si sochu Sissi a zamíříte přes park Sv. Kateřiny směrem k centru města. Naskytne se vám krásný pohled na funchalský přístav, ve kterém kotví sportovní i zaoceánské lodě.
Následuje prohlídka katedrály Sé a přesun do staré části města – Zona Velha, kde vás čeká prohlídka známé historické ulice Santa María. Následně se přesunete na vyhlášenou tržnici Mercado dos Lavradores plnou květin, exotického ovoce a ryb.
Doporučujeme zde ochutnat vedle tradičního madeirského chleba bolo do caco i klasický sendvič z místních ryb – tkaničnice, tuňáka nebo chobotnice. Po pauze na lehčí oběd pojedete do vyhlášené botanické zahrady Jardim Botânico, která je jedna z nejznámějších botanických zahrad Madeiry (vstupné není zahrnuto v ceně zájezdu).
Na závěr dne bude pro milovníky vína připravena prohlídka a ochutnávka vína v historických prostorách jednoho z nejstarších tradičních vinařství na Madeiře.
4. den: ZÁPADNÍ OKRUH, OCHUTNÁVKA MÍSTNÍCH DEZERTŮ A DRINK PONCHA
Celodenní program po západní části ostrova započnete na horském sedle Encumeada, odkud je za dobrého počasí možno dohlédnout na severní i jižní pobřeží ostrova.
Ochutnáte zde také vyhlášený alkoholický nápoj Poncha. Tento tradiční nápoj má hluboké kořeny v místní kultuře, jeho základem je madeirská pálenka z cukrové třtiny, která se smíchá s čerstvou citrusovou šťávou a medem.
Následuje přesun panoramatickou silnicí na náhorní plošinu Paúl da Serra, jedinou rovinatou oblast ostrova, nabízející krásnou přírodní scenerii. Dále budete pokračovat na severní pobřeží do jedinečného městečka Porto Moniz, které je populární zejména díky přírodním bazénům s mořskou vodou, vybudovaných v lávových vyvřelinách. Vstup do lávových bazénků je v ceně zájezdu a budete zde mít dostatek času na koupání.
Komu vyhládne, bude mít možnost přesunout se do nedaleké restaurace s okouzlujícím výhledem na oceán. Na své si zde přijdou milovníci mořských plodů, za ochutnávku stojí špíz ze sepií, chobotnice po mlynářsku, sepiový špíz nebo tradiční rybí polévka.
Poté se přesunete na vyhlídku Véu da Noiva s jedinečnými výhledy na vodopád a strmé útesy a poté se již vydáte zpět na jižní pobřeží s poslední zastávkou v městečku Ribeira Brava s krásným kostelíkem.
Závěr dne si užijete v jedné z místních cukráren nad dobrou kávou a dezertem – doporučujeme ochutnat například Bolo de Mel (jeden z nejtradičnějších dezertů Madeiry – medový dort s ořechy), Queijadas (malé tvarohové koláčky) nebo maracujový pudink (dezert z mučenky s osvěžující, lehce kyselou chutí).
5. den: VÝCHODNÍ OKRUH, NÁDHERNÉ VÝHLEDY A OCHUTNÁVKA MÍSTNÍHO RUMU
Celodenní výlet po východní části Madeiry započnete u třetího nejvyššího bodu Madeiry, Pico do Arieiro (1 818 m), odkud je při dobrých podmínkách vidět sousední ostrov Porto Santo. Vrchol této hory je přístupný po silnici a nabízí jeden z nejhezčích výhledů do centrálního masivu nejvyšších hor.
Vaše cesta bude dál směrovat k severní části ostrova do městečka Santana, které je známé zejména svými typickými trojúhelníkovými domky se slaměnými střechami. Po procházce si budete moci zajít na brzký oběd a ochutnat jednu z místních specialit, ať už tzv. Sopa de Trigo, hutnou pšeničnou polévku se zeleninou, která bývala podávána jako hlavní jídlo pro místní zemědělce, hovězí kotletu připravovanou na grilu nebo rybu tkaničnici podávanou s grilovanými banány a exotickou omáčkou z maracuji.
Po vydatném obědě se vydáte do malebné vesnice na severovýchodě ostrova, Porto da Cruz, která je známá výrobou pálenky. Právě zde se v jednom z posledních dvou přeživších tradičních parních lihovarů a za pomoci strojů z 19. století vyrábí klasická madeirská pálenka. Lihovar se specializuje na výrobu rumu z cukrové třtiny a bude zde pro vás připravena ochutnávka.
6. den: POUTNÍ MĚSTEČKO MONTE, BOTANICKÁ ZAHRADA, ÚDOLÍ JEPTIŠEK A SKLENIČKA VÍNA NA KURÁŽ
Po snídani pojedete k vyhlídce Eira do Serrado (1 094 m), odkud se ještě několik metrů pěšky přesunete po stezce vedoucí k nejlepšímu vyhlídkovému bodu, nabízející krásný pohled na 800 m hluboké horské údolí, na jejímž dně zahlédnete vesnici Curral das Freiras – Údolí jeptišek.
Zde si na své přijdou obzvlášť milovníci kaštanů, budete zde moci ochutnat kaštanový koláč, likér z kaštanů, kaštanový puding nebo kaštanový chléb. Vrcholem dnešního dne bude návštěva botanické zahrady Monte Palace Tropical Garden, kde budete moci obdivovat tisíce druhů rostlin z celého světa, včetně úchvatných orchidejí nebo azalek (vstup do zahrady není zahrnut v ceně zájezdu).
Následně si prohlédnete Monte – farní a poutní místo v blízkosti Funchalu, kde navštívíte např. známý kostel Nossa Senhora do Monte.
Neobvyklou atrakcí celého ostrova jsou proutěné saně, na kterých vás dva elegantně a typicky madeirsky oblečení muži dovezou do čtvrti Livramento, kde na vás již bude čekat autobus. Cena za saně je cca 25 – 30 EUR/ saně a není zahrnuta v ceně zájezdu.
Před jízdou na saních vás pozveme na skleničku místního vína na kuráž (Vinho seco). Návrat do hotelu v odpoledních hodinách.
7. den: VOLNÝ DEN, FAKULTATIVNĚ RIBEIRO FRIO, PROCHÁZKA PODÉL LEVÁDY A VYHLÍDKA BALCOES
Volný den.
Fakultativně se s námi budete moci vydat na polodenní výlet, který započnete ve vesničce Ribeiro Frio s následnou procházkou podél levády k vyhlídce Balcões.
Nejprve však budete mít možnost navštívit pstruží farmu nacházející se v samém srdci vavřínového lesa, a prohlédnout si zde různé fáze chovu pstruhů od malých rybek až po dospělé jedince, v přirozeném prostředí madeirských potoků a říček. Dále navštívíte místní miniaturní botanickou zahradu a kapličku a poté se již vydáte na nenáročnou procházku po jedné z nejkrásnějších levád na Madeiře, vedoucí k vyhlídce Balcões.
Procházka vede podél zavlažovacího kanálu, v cíli vás v případě dobré viditelnosti čeká dechberoucí panoramatický výhled na údolí Ribeira da Matade a nejvyšší vrcholy Madeiry – Pico Ruivo a Pico do Areiro. Za jasného počasí můžete zahlédnout i sousedský ostrůvek Porto Santo. Trasa o celkové délce 3 km (tam i zpět) je nenáročná, což z ní dělá příjemnou procházku.
Na závěr výletu si dopřejete chutný oběd, kde budete moci ochutnat čerstvého pstruha z místních sádek připravovaného na grilu nebo s bylinkovou omáčkou (oběd je v ceně výletu).
8. DEN: Odlet
Snídaně, transfer na letiště a odlet do Prahy.
POZNÁMKA
- Změna programu vyhrazena.
- Pořadí navštívených míst může být změněno.
- Minimální počet účastníků zájezdu: 15.