Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Nepál očima průvodce Petra Ráže

Naši cestu jsme začali setkáním na letišti Václava Havla v Praze, plni očekávání a nadšení z nadcházejícího dobrodružství v Nepálu. Společně jsme vzlétli směrem k této fascinující zemi, která nás čekala se svým bohatstvím kultur, ohromující přírodou a půvabem každodenního života místních obyvatel.

Po příletu do Káthmándú, kouzelného hlavního města Nepálu, následoval transfer do hotelu a krátký odpočinek. Zde jsme pak začali naši nepálskou odyseu nenáročnou procházkou starým městem. Procházka nám odhalila tajemství čtvrti Thamel s mnoha obchůdky a restauracemi a na náměstí Durbar Square, chráněném UNESCO. Ocitli jsme se tu uprostřed prastarých chrámů, z nichž některé dosud nesou známky zemětřesení z roku 2015.

Další den nám v brzkých ranních hodinách přinesl možnost fascinujícího vyhlídkového letu k nejvyšší hoře světa, Mt. Everest. Poté jsme se vydali na průzkum klíčových památek Káthmándského údolí, od buddhistického „opičího“ chrámu Svájambhú po hinduistický chrám Pašupatináth a centrum tibetské komunity Boudhanáth.

Následující den jsme se autobusem z Káthmandú přesunuli do vesničky Balthali, kde jsme začali naše první pěší putování v Nepálu. Po přejezdu jsme se přes mosty zavěšené nad zelenými údolími pěšky vydali do tiché krajiny terasovitých rýžových polí, která obklopuje tradiční nepálské vesnice.

Tato procházka představovala první kontakt s autentickým venkovem, kde se otevírají nové obzory a kde každý krok byl setkáním s místním způsobem života. Na vrcholu horského hřebene v Balthali Mountain Resort jsme byli odměněni skvělým obědem s vychlazeným pivem, provázeným výhledy na terasová políčka sbíhající do údolí a vzdálené vrcholy Himalájí.

Následující den jsme se opět autobusem přesunuli k jednomu z nejznámějších nepálských národních parků – Čitvanu, který leží na jižních hranicích s Indií, v rozlehlých rovinách zvaných tereje. Po příjezdu do Saurahy a krátké procházce jsme si dosytnosti užili odpočinek na slunci u bazénu, koupání a následně skvělou večeři.

Po brzké snídani jsme vyrazili do národního parku Čitvan, který je domovem bohaté fauny včetně nosorožců, slonů a dokonce i tygrů indických. Za ranní mlhy jsme kousek od hotelu nasedli do dlouhých lodí, ve kterých jsme absolvovali plavbu po řece s možností pozorování krokodýlů slunících se na břehu a nespočetných druhů ptactva.

Po plavbě jsme se vydali na cca hodinovou cestu pěšky džunglí k chovné stanici slonů. Odtud jsme byli převezeni zpět do hotelu na oběd a krátký relax u bazénu. Následovala cesta džípy do srdce národního parku Čitvan. Na safari jsme měli možnost spatřit některé z ohromujících tvorů tohoto stinného světa a ponořit se do nespočetných odstínů nepálské divočiny. Večer jsme po vynikajícím jídle zažili taneční představení etnika Thárů, což nám umožnilo vnímat místní kulturu v její plné autentičnosti.

Z Čitvanu jsme se přesunuli autobusem do krásného městečka Bandipur, které se nachází na malebném horském hřebenu. Tady jsme měli možnost zkoumat atmosféru života a řemesla místních obyvatel, či se jednoduše nechat unést pohledem na majestátní pohoří a odpočívat. Pro zájemce byl připraven krátký výstup na vrchol s chrámky, tyčící se nad vesnicí. Z hotelu Mountain Resort Bandipur, kde jsme byli ubytovaní, se nám nabízely úchvatné výhledy na majestátní pohoří Himalájí.

Další den jsme pokračovali do druhého největšího města Nepálu – Pókhary, které je obklopené jezerem Phéva a masivem Annapurna. Během cesty jsme podnikli nepříliš obtížný rafting na posvátné řece Trisuli.

Její chladivé, tyrkysové vody vytékající z posvátného jezera a zpěněné bílé peřeje romanticky kontrastovaly s černí a zelení hor tyčících se po obou březích řeky, z jejichž vrcholů nám kynuly sochy hinduistických božstev. V Pókhaře jsme se vydali se na výlet k Pagodě míru, který nám přinesl dechberoucí výhledy na Annapurnu a lodičkami po jezeře Phéva k ostrůvku Tál Baráhí s posvátným chrámem. Po ubytování v krásném hotelu White Pearl, v centru města, následovala společná večeře a volný program. Večer jsme se sešli na panoramatické terase na střeše hotelu a užívali výhled na himálajské vrcholy, které se nyní tyčily přímo nad námi, a těšili se na nadcházející ráno.

Nyní přišla na řadu vrchol naší cesty – trekové dobrodružství. První etapa začala v Kande, kam jsme spolu s nosiči zavazadel dorazili autobusem, po bohaté hotelové snídani. Cesta nás vedla k Australian Campu, kde jsme byli odměněni nádhernými výhledy na horské vrcholky.

Následující den nás cesta provedla terasovitými políčky, visutými mosty a tradičními vesnicemi, nabízejícími pohledy do každodenního života obyvatel. Po nenáročném treku jsme se občerstvili vynikajícím obědem servírovaným na horské terase, zavěšené nad hlubokým údolím. Dále jsme pohodlným tempem pokračovali až do hotýlku ve vesnici Landruk. I zde jsme měli dostatek času na odpočinek posilněni vydatným dhalbatem, který jsme zde v horách okusili v různých obměnách dle kraje, kterým jsme právě procházeli.

Poslední etapa trekového dobrodružství nás zavedla prudkým sestupem po schodech do údolí a následně náročnějším výstupem do vesnice Ghandruk, známé svou nepřehlédnutelnou atmosférou. Tato část je fyzicky nejnáročnější z celé cesty Nepálem a je zde možnost, využít džípy, které Vás mohou vyvézt nahoru.

Zde jsme měli příležitost procházet se úzkými uličkami a zažít jedinečnou pohostinnost místních obyvatel a relaxovat na jedinečné terase hotelu, umístěného ve výšce 2080 m.n.m. ve stejné výši jako orli, kroužící tu nad hlubokým údolím.

Ráno jsme pozvolným sestupem vyrazili do Saule a poté nás autobus převezl zpět do Pókhary, kde jsme si večer mohli vychutnat klid nebo prozkoumat místní kulinářské lahůdky a obchody.

Po bohaté snídani v hotelu následoval krátký transfer na letiště a přelet místní linkou podél hradby himálajských vrcholů zpět do Káthmandú.

Z letiště jsme dojeli do starobylého města Bhaktapur. Na dva dny jsme se ponořili do úzkých uliček, obdivovali chrámy a známý palác s 55 vyřezávanými okny. Toto město je živoucím muzeem plným fascinujících památek. Cinkání zvonů a zvonků na nespočetných modlitebnách, se ozývá od rozbřesku do noci na každém kroku.

Večer druhého dne v Bhaktapuru nás čekala rozlučková večeře a přejezd na letiště. Zde se s námi srdečně rozloučili zástupci naší partnerské nepálské agentury Trekking Team Group, jejíž zástupci nás provázeli po celou dobu naší epické cesty. S čistou myslí a naplněným srdcem jsme opouštěli tuto úchvatnou zemi, plnou přírodních krás a krásných lidí. Já tak činil s touhou, alespoň jednou se sem ještě vrátit…

Posledního dne zájezdu jsme v brzkých odpoledních hodinách přistáli na Letišti Václava Havla v Praze, kde jsme se rozloučili a vyrazili zpět do svých domovů…

Naše cestovatelské dobrodružství v Nepálu končí, ale vzpomínky na krásy této země a setkání s její kulturou zůstanou s námi navždy.

Namasté!

Text a foto: Petr Ráž – průvodce zájezdu Nepál – země horských velikánů

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627